Organizmy modyfikowane genetycznie

Ostatnimi czasy mogliśmy się spotkać z szeroką dyskusją nad organizmami modyfikowanymi genetycznie. Wiele osób posiada obawy przed produkcją takich organizmów, które modyfikowane są w laboratoriach. Z drugiej strony większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że codziennie spożywa organizmy zmodyfikowane genetycznie. Gdy naukowcy odkryli ryż z przed trzech tysięcy lat przed naszą erą i porównali znalezione ziarenka do współczesnego ryżu, okazało się, że mają oni do czynienia z dwoma całkowicie odmiennymi gatunkami. Przez pięć tysięcy lat człowiek całkowicie zmodyfikował genetykę ryżu. Podobnie jest z warzywami, czy owocami, jakie człowiek uprawia od setek lat. Z tego powodu każdego dnia spożywamy pożywienie zmodyfikowane genetycznie. Sama modyfikacja wcale nie jest niebezpieczna, a groźne może być to, w jaki sposób taka modyfikacja powstaje. Jeśli do roślin wkładane są geny całkowicie sztuczne, czyli takie jakie nie pochodzą od innych roślin, czy od lepiej przystosowanych do funkcjonowania odmian, taka modyfikacja może mieć bardzo negatywne skutki dla ludzkiego organizmu. Należy brać również pod uwagę, że modyfikacja genetyczna wykonywana w laboratorium jest znacznie szybsza, niż ta naturalna.